ΣΤΜΕ
Λεωφόρος Πεντέλης 19, Μελίσσια 15127 Αθήνα
☏ +30 210 804 4033
info@stme.org.gr

Πώς μαυρίζει το δέρμα

Η μελανίνη

Το φυσικό χρώμα του δέρματός μας καθορίζεται από τη χρωστική του δέρματος μας, τη μελανίνη. Η παρουσία και η ποσότητα της μελανίνης σε ένα άτομο καθορίζονται από κληρονομικούς παράγοντες.

Όταν το δέρμα μας εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία, τα κύτταρα βαθιά στο δέρμα μας, που ονομάζονται μελανοκύτταρα, προκαλούν μια διαδικασία κατά την οποία παράγεται περισσότερη μελανίνη, αυτό το «καφέ» χρώμα, θα λέγαμε, το οποίο, καθώς ανεβαίνει στην επιφάνεια του δέρματος, παράγει το μαύρισμα. Η υπεριώδης ακτινοβολία προκαλεί επίσης την «πύκνωση» της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας δημιουργεί την προστασία κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, για να βοηθήσει στην αποφυγή καψίματος.

Οι άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στις ακτίνες UV. Οι άνθρωποι με σκουρόχρωμα δέρμα παράγουν μελανίνη πιο εύκολα. Το δέρμα μερικών ανθρώπων περιέχει πολύ λίγη μελανίνη και, ακόμα και όταν εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία, δεν μπορούν να παράξουν μελανίνη, έτσι δεν μαυρίζουν στον ήλιο ή στο sunbed.

Εάν η φυσική διαδικασία μαυρίσματος γίνει βιαστικά τότε θα προκληθούν εγκαύματα από τον ήλιο ως αποτέλεσμα. Το δέρμα μας έχει έναν φυσικό μηχανισμό επιδιόρθωσης, αλλά αν αυτός ενεργοποιείται πολύ συχνά, μπορεί να εξαντληθεί και να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στο δέρμα.

Advertisement

Advert/Link/Text

Advert/Link/Text


Μέλη του ΣΤΜΕ

Logo Deja Vu Logo Hempz Logo Iso Italia Logo KBL Megasun Logo King Sun Logo King Tan Logo Pacific Sun Logo Solarium Stores Logo Sun Angel Logo Sunplus Logo Sunlounge Logo Supre